Babadan Önce Ölen Çocuğun Miras Hakkı

Babadan önce ölen çocuğun miras hakkı Türk Medeni Kanununun 495 maddesinde düzenlenmiştir. Eğer miras bırakan kişi vefat etmeden önce çocukları ölürse, o çocukların yerine kendi altsoyları mirasçı olarak geçer. Bu durum her derecede halefiyet ile gerçekleşir. Yani, doğrudan miras bırakacak kişi hayatta değilse, onun çocukları yani torunlar, ardından onların çocukları gibi alt soylara miras payı geçer.  Diyelim ki Ayşe ve Mehmet’in babası 30 yaşında ölmüş ama dedeleri hayatta olsun. Dedeleri vefat ettiğinde babalarının miras hakkı çocuklarına geçer. Böyle bir durumda çocuklar dedelerine mirasçı olurlar. 

Babadan önce ölen çocuk, baba hayattayken ölmüş olmasına rağmen miras payına sahiptir. Bu çocuğun miras hakkı ise, çocuğun kendi alt soyuna geçer. Ancak babadan önce ölen çocuğun altsoyu yoksa miras hakkı eşine geçmez.  Yani eşi kayınpederinden önce ölen gelin ya da damat kayınpederinin mirasından pay alamaz. 

Babadan önce ölen çocuğun hiç bir derecede altsoyu yoksa miras hakkı annesine ve kardeşlerine kalır. Altsoyu olmayan ve babasından önce ölen kişinin babasından kalan miras hiçbir durumda eşine kalmaz. Zira ölümle birlikte aralarındaki evlilik son bulmuş olur. Babadan önce ölen çocuğun kardeşleri, kardeş çocukları ve annesi hayatta değilse, miras hakkı üçüncü zümredeki mirasçılarına kalır.  

Baba Dededen Önce Ölürse Miras

Bir kişinin babası dedesinden önce ölürse dedesine mirasçı olur. Bu kişi Türk Medeni Kanunu madde 495 gereğince, dedesinden kalan mal varlığı ve diğer haklara sahip olur. Torunun dedesine mirasçı olabilmesi için anne ya da babasının vefat etmiş olması gerekir. Kişinin annesi ya da babası hayatta iken kural olarak  kendisi dedesine mirasçı olamaz. Baba dededen önce ölürse miras torunlara kalır. Böyle bir durumda dedenin mirası gelinine kalmaz. Dedenizin ölümünden sonra mirasçı belgesi almalısınız. Böylelikle dedenize mirasçı olduğunuzu ispat edebilirsiniz. Mirasçılık belgesinde babanızın dedenizden önce öldüğü ve babanıza düşen miras payının çocuklarına intikal ettiği açıkça yazar. 

Dededen Toruna Miras

Dededen toruna miras kalır mı sorusu bir çok kişinin aklına gelmektedir. Torun doğrudan dedesine mirasçı olamaz. Dededen miras duruma göre önce annenize ya da babanıza kalır. Bunun sonucu olarak da, anne ya da baba hayatta olduğu sürece dededen toruna miras kalmaz. Babanın dededen önce ölmesi durumunda ise dededen toruna doğrudan miras kalır. Dededen kalan mirasta tüm torunlar her zaman eşit oranda pay sahibi olmazlar. Her bir torun dedesinden annesine ya da babasına düşen payı kardeşleri ile paylaşır. 

Dededen Toruna Miras Kalır mı

Dededen toruna miras kalır. Hatta dedenizin babasından, dedenizin dedesinden bile toruna miras kalabilir. Tapulama çalışmaları sırasında bazı yerler dedenizin babası ya da dedenizin dedesi adına kayıt edilmiş ve aradan geçen zaman içinde kimseye satılmamış olabilir. Dedeniz adına ya da onun üst soyları adına tapu kaydı olduğunu öğrenirseniz, tapuların adınıza tescil edilmesi için tapuda intikal işlemleri yapmanız gerekir. Öncelikle tapuda adı yer alan kişinin mirasçısı olduğunuzu ispat etmek için veraset ilamı almanız gerekir. 

Toruna Miras Düşer mi

Torun alt soy olduğu için birinci zümre mirasçılardandır. Bir kişinin torunu varsa mirası ikinci zümre mirasçılarına geçmez. Her durumda toruna miras düşmez. Kişinin birinci zümredeki ilk mirasçıları çocuklarıdır. Çocuklarının kendisinden ölmüş olması durumunda ise ölen çocuğunun miras payı ölenin çocuklarına yani miras bırakanın torunlarına kalır. Müteveffanın çocuğu hayatta olduğu sürece torunu mirasçısı olamaz. 

“Babadan Önce Ölen Çocuğun Miras Hakkı” üzerine 7 yorum

  1. Merhaba,
    Babaannemin babasından kalan bir arsa var tapusu varmış ama babaannem herhalde bi işlem yaptırmamış ki hala babasında görünüyor.

    Babaannem öldü.
    Babam da öldü.
    Halamda öldü.

    Şimdi halamın 2 çocugu var.

    Babamında ikinci evliliği ve ondan olma iki çocugu ile ilk evliliğinden olma ben ve ablam varız.

    Örneğin 1.000.000 tl ye satıldı arsa bundan üvey anne pay alabiliyor mu? Miras paylaşım oranlarımız nasıl oluyor

    Yanıtla
  2. Merhaba abim annemden önce öldü ve ben çocuğu olarak ben kaldım bide abim oğlu ve eşi var bende evliyim ve benimde eşim ve oğlum var bu durumda miras nasıl oluyo lütfen yardımci olur musunuz rica ediyorum

    Yanıtla
  3. Esim anne ve babasından önce öldü eşime kalan mirastan çocuklar dışında bende yararlanabilirmiyim

    Yanıtla
  4. Merhaba
    Dedem öldü
    Baba annemde öldü
    Halamda öldü
    Ve halamın miğras hakkı berilmeden öldü ardında halamın oğluda öldü
    Bu durumda miğrasçı halamın oğlunun eşimi yoksa halamın oğlunun çocuklarımı miğrasçı oluyor
    Yardımcı olurmusunuz
    Teşekürler.

    Yanıtla
  5. oğlumu kaybettim eşimle ayrıyız reddi miras yapmamı istıyolar babası yapmış banada dıyolar reddi miras yap ama dede varlıklı eski eşimin vefatından sonra kalanmırasıda reddetmiş oluyommu ogluma kalırmı
    yada çocuk önce öldügünde miras kalırmı

    Yanıtla
  6. Benim dedem 82 yaşında bana bir tarla verdi tapuda devir dayım yaptık tapu müdürü aklı melekeleri yerinde rapor istedi aile hekimi den gittik aldık şimdi dedemin çocukları yani benim babamın kız kardeşleri niye bizden mal kaçırıyorsunuz diye beni mahkemeye verseler benden tarlayı alırlar mı teşekkür ederim

    Yanıtla

Yorum yapın